Doorbraakbloeding oorzaken

oorzaken doorbraakbloeding

Welke doorbraakbloeding oorzaken zijn er? Of wat is de oorzaak van doorbraakbloedingen? Wij leggen het je uit.

Oorzaak van doorbraakbloedingen

Hieronder staat een overzicht van doorbraakbloeding oorzaken. Er zijn veel oorzaken bekend van doorbraakbloedingen. Mogelijk zijn er nog veel meer oorzaken. Bekijk de lijst hieronder aandachtig, scroll verder naar onder voor verdere uitleg. Ben je er niet zeker van? Vraag dan de apotheker of huisarts om advies.

  • Ovulatie
  • Innesteling
  • Hormonale fluctuaties
  • IUD of spiraaltje
  • De pil
  • SOA’s of andere vagina infecties
  • Zwangerschap
  • Baarmoederhalskanker
  • Vagina kanker

Lees hieronder verder voor uitleg van alle doorbraakbloeding oorzaken.

Ovulatie oorzaak van doorbraakbloeding

Wanneer één van je eierstokken een eicel afgeeft, kan dit een doorbraakbloeding veroorzaken. Het verschijnsel dat je eierstok een eicel afgeeft heet ovulatie. In dit geval wordt de doorbraakbloeding dus veroorzaakt door ovulatie.

Spotting oorzaak innesteling

Daarnaast kan de bloeding ook veroorzaakt worden door innesteling. Het proces waarbij de eicel zich aan het baarmoederslijmvlies hecht. Dit gebeurd wanneer een bevruchte eicel zich naar de baarmoeder verplaatst, de eicel moet dan innestelen in het baarmoederslijmvlies. Als er geen innesteling plaats vind, kan een eicel nooit uitgroeien tot een baby, je zult nooit zwanger worden als de innesteling niet plaats vindt.

Hormonale fluctuaties en spotting

Eén van de doorbraakbloeding oorzaken zijn ook hormonale fluctuaties. Iedere vrouw krijgt tijdens het leven last van haar hormonen en hormoonschommelingen. Hormonale fluctuaties vinden vaak plaats tijdens de puberteit en tijdens zwangerschappen.

Ook rond de leeftijd van 35 tot 45 jaar kunnen vrouwen te maken krijgen met hormonale klachten. Zo kan er onder andere een verandering in het menstruatiepatroon plaats vinden.

Ook in de overgang, vaak tussen 45 en 55 jaar, kunnen de doorbraakbloedingen toenemen. Bovendien is een wisselend menstruatiepatroon in deze periode iets wat vaker voor komt.

Doorbraakbloeding oorzaken IUD of spiraaltje

Ook IUD of een spiraaltje behoren tot de oorzaken van doorbraakbloedingen. IUD staat voor Intra-Uterine Device. Dit is hetzelfde als een spiraaltje. Een spiraaltje is een plastic ankertje dat in de baarmoeder wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen. Een spiraaltje kan via de vagina in de baarmoeder geplaatst worden door een getrainde arts.

Gebruik van de pil is de oorzaak

Bij het eerste gebruik van de pil komen doorbraakbloedingen vaker voor. Maar ook bij het overstappen op een andere pil komt het voor. Een langere tijd de pil doorslikken kan ook leiden tot doorbraakbloedingen. Mocht je de pil een poosje langer hebben doorgeslikt, dan kunnen er doorbraakbloedingen ontstaan. Dit is bijvoorbeeld het geval als je de pil ongeveer drie maanden of langer hebt doorgeslikt. Het kan dan slim zijn om een stopweek in te lassen, daarmee kun je het voorkomen.

Doorbraakbloeding door SOA’s of vaginale infecties

Vaginale infecties of SOA’s kunnen ook oorzaken zijn van doorbraakbloedingen. Zo is chlamydia een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die kan leiden tot doorbraakbloedingen.

Zwangerschap en spotting

Een doorbraakbloeding kan ook betekenen dat je zwanger bent. Dit betekent niet direct dat er een probleem is met de zwangerschap. Wel moet je je even laten onderzoeken indien je een doorbraakbloeding hebt tijdens je zwangerschap. Neem hiervoor contact op met je huisarts.

Wist je dat 30% van de vrouwen last heeft van doorbraakbloedingen tijdens het eerste kwartaal van de zwangerschap?

Baarmoederhalskanker of vaginakanker

In het meest ernstige geval kan een doorbraakbloeding duiden op baarmoederhalskanker of vaginakanker. Seks na een doorbraakbloeding kan duiden op baarmoederhalskanker of vaginakanker. Dit wordt gemeld door het National Health Service in Engeland.

Heb je na seks een doorbraakbloeding? Het wordt aangeraden om een uitstrijkje te laten maken voor controle op je baarmoederhals.

Doorbraakbloedingen voorkomen

Wil je weten wat je kunt doen om doorbraakbloedingen te voorkomen? Het blijft een ongewenst verschijnsel, daarom hebben wij voor je opgeschreven wat je kunt doen om doorbraakbloedingen te voorkomen.